Toeval bestaat

Toeval bestaat niet. Toeval bestaat wel. De meningen zijn verdeeld. Een leuk onderwerp is het in ieder geval wel…

Herman Finkers heeft er voor zijn show ”Galadiner – Dat heeft zo’n jongen toch niet nodig (1992)” grondig onderzoek naar gedaan:

:”Aan tafel met de koninklijke familie is Herman Finkers (ik) in gesprek met Claus (hij):”
:Hij zei: Toeval bestaat niet.
:Ik zei: Toeval bestaat wel degelijk.
:Hij zei: Toeval bestaat niet.
:Ik zei: Toeval bestaat wel degelijk.
:Hij zei: Toeval bestaat niet.
:Ik zei: Toeval bestaat wel degelijk.
:Nou, om van deze zinloze discussie af te zijn, zette ik mijn transistorradio aan. Op dat moment hoorde ik iemand zeggen: Toeval bestaat niet.
:Ik zei: Nou, als dat geen toeval is weet ik het ook niet meer.
:Toch?

:Waar praten we eigenlijk over? Luciano Pavarotti staat op de dam. Van het dak van Kraskapolsky waait een dakpan. Net dat éne kleine plekje waar Pavarotti ”niet” staat, komt de dakpan terecht. Is dat toeval? Of is dat geen toeval?

:Ja maar Bernard daar gelijk weer tegenin. Hij zei: Wanneer een epilepticus elke dag om drie uur een toeval krijgt, dan noem ík dat geen toeval meer.
:Dat vond ik ook niet gek, hoor. Nee, eerlijk is eerlijk, dat vond ik ook helemaal niet gek. Dat ging nog zo nog een kwartiertje over en weer.

[http://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Frisch Max Frisch] zei ooit:

:”Een toeval is dat wat je toevalt als je er voor open staat—Max Frisch”

Juist ja. Toe-val dus. Het komt je toevallen. Kunst is dus om je te trainen ervoor open te staan. Da’s interessant.

Toeval is familie van [http://nl.wikipedia.org/wiki/Synchroniciteit synchroniciteit] en [http://nl.wikipedia.org/wiki/Serendipiteit serendipiteit]. Ontwikkel je zintuigen en zet het voor je in.

Een magere beschrijving vind je op [http://nl.wikipedia.org/wiki/Toeval Nederlandse Wikipedia over toeval].


Geplaatst

in

door

Reacties

6 reacties op “Toeval bestaat”

 1. s'ace - cees de groot avatar

  gekhoor …

  ik in december 2006 verleid om naar gandhi te gaan (jagdish, een nep-gandhi) en daar een ander soort verkeer mee te beleven …

  ach ja nep is fake of je schrijft het als n.e.p. … en zo deed ik dat in relatie met een originele b.s.o.’er in 1991 … al weer in de vorige eeuw volgens de oude gregorius … immers n.e.p. wordt dan bijv. non-fiction egolution productions …

  niet dat ik wist wat dit inhield maar toch … wat gebeurt er nu … de berg komt naar mij …

  “hmmm?”

  ja, een echte Gandhi komt naar mij ~ en ik wil hem graag dhelen met wie daar ook iets mee heeft …

  samen met Arun de Stoney Mountains op en terugkomen met de 3 tabletten van Contingent Leaders’hip~hop

  ;-)> ZonAar ~ Solaire Wind 9 ~ S’ace á Base

 2. THE MINTMEN avatar
  THE MINTMEN

  hallo mijn collega en ik hebben het vaak over van alles en nog wat. Een paar maanden geleden, hadden we het over hoe cool het wel niet was, als er een 3d versie, van jurrasic park zou komen. En wat denk je, 2 weken later jahoor. afgelopen donderdag 01-09-2011 hadden we het over, een film ; Event horisun, ik als film man had er nog nooit van,gehoord maar leek me wel een leuke film. Komt nooit op tv zeiden we beiden. ik brand hem wel zei hij , wat denk je zat. op sbs, 03-09-11 Daar was ie al. Dit zijn 2 voorbeelden maar er zijn nog veel meer, ik denk dat TOEVAL wel zeker BESTAAT.

 3. Martien van Steenbergen avatar

  Nou zeg. Gisteren dacht ik: “Eigenlijk moet ik al die toevallige zaken eens gaan verzamelen. Dus ik op mijn laptop ”Kat en konijn” ingetikt (zie hieronder). Komt nog diezelfde dag de reactie van ”The Mintmen” op een artikel dat ik al in april 2009 geschreven heb. Dat is toch wel heel toevallig.

  ==Kat en konijn==
  Onlangs (augustus 2011), onderweg naar huis vanuit Barendrecht op het “Franse weggetje”, zei Esther, “Papa, wil je voorzichtig rijden, er kan zomaar een kat of konijn de weg oversteken.”

  Nog geen 50 meter verder zien we een kat en konijn op en langs de weg…

 4. […] Tja, da’s wel weer heel toevallig. Toeval bestaat. […]

 5. Henk avatar
  Henk

  Daar ben ik weer tijdje terug maar toch. Toeval bestaat toch wel weer. We hadden het op het werk over dat ze van bepaalde oude films wel eens een remake konden maken. Toen zeiden we hè Mad Max dat is een tijd geleden. Hoe cool zou dat wezen. En 1.5 weken later lees ik dat er een nieuwe Mad Max wordt opgenomen in Juli. Daar heb het toeval weer ik had haar gemist.

 6. wim avatar
  wim

  Mijn mening:

  Toeval bestaat niet, tegenhanger van toeval is voorbeschikking, wat betekent, “Het staat in de sterren beschreven. Je sterft als het je tijd is.” enz. Dit houdt in dat je verantwoordelijkheid m.b.t. voortbestaan volledig wegvalt. Voorbeeld: Je staat voor een drukke snelweg, je kan die weg oversteken zonder te kijken of er een auto aan komt rijden, je gaat pas dood als het je tijd is. Ontkenning van deze stelling houdt automatisch in dat toeval bestaat.

  Het ontkennen van toeval zie ik als een gebrek van vertrouwen in het leven. Wij mensen zoeken van nature naar een verklaring, dit wordt moeilijk als wij accepteren dat toeval voor een deel ons leven bepaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *