Serieus Gek Geld Spel

serieus-gek-geld-spel-vista

Welkom bij het Aardbron | Serieus Gek Geld Spel™ (Serious Funny Money Game).

Hoe krijg je snel en doeltreffend meer gevoel voor verschillende geldsystemen en hun effect op de samenleving, duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, economie en zaak?

Eén van de leukste manieren is het spelen van een spel, want, zoals je weet:

 • vertellenvergeten: Vertel het ze en ze vergeten het.
 • bekijkenbeklijven: Toon ze het en ze onthouden het.
 • betrekkenbegrijpen: Betrek ze en ze begrijpen het.

Door een serieus spel over gek geld leer je vertrouwen en geld beter begrijpen.

Pas op! Door het spelen van het Serieus Gek Geld Spel verandert jouw blik op de wereld permanent. Alleen voor mensen met lef.

Klik op onderstaande plaat voor PDF-versie van het pamflet. Dubbelzijdig over korte zijde afdrukken geeft het mooiste resultaat.”’

Sinbad en Aladdin

De tweelingbroers Sinbad en Aladdin en hun familie leven al jaren in goede harmonie. Koning Midas, hun vader, ligt echter op sterven. Ze hebben het allang aan zien komen en afgesproken dat ze straks het land netjes doormidden knippen en Sinbad en Aladdin elk koning worden over hun eigen deel.

Al jaren hebben ze nagedacht over een grondige hervorming van hun geldsysteem en nu hebben ze een mooie gelegenheid voor een experiment. Ze spreken af dat Sinbad het huidige geldsysteem, dat wij nu ook hebben, blijft gebruiken en dat Aladdin het nieuwe geldsysteem gaat gebruiken dat ze samen hebben verzonnen.

Als sportieve wedstrijd bouwen ze allebei in slechts 10 jaar een nieuwe hoofdstad in hun eigen land. Na 10 jaar wordt het geldsysteem van degene die de mooiste stad bouwt en waar de mensen het gelukkigst zijn ook in het andere land ingevoerd. In welke stad wil jij graag wonen?

De bliksemversie van het spel duurt één uur en neemt alle spelers mee door de emotie van twee verschillende geldsystemen. Dus je investeert je tijd zinnig—nuttig, richtinggevend, betekenisvol en lustig.

Het geldspel is het leukst bij tenminste 10 deelnemers.

Spelend leren netwerken

foto (by-nc-nd) Jan Riemersma


Het Serieus Gek Geld Spel gaat niet over winnen of verliezen. Sterker nog, er is helemaal geen competitie. Het leidt je stap voor stap door de elementaire ideeën van gemeenschapsgeld en is een ”’rudimentaire simulatie van de nabije toekomst”’. Het Serieus Gek Geld Spel laat je snel en speels de basisconcepten ervaren van gemeenschapsgeld en leert je het onderscheid tussen oud versus nieuw geld.

Terwijl het geld komt en gaat toont het spel je:

 • hoe conventioneel geld en gemeenschapsgeld van elkaar verschillen;
 • de effecten van het verschil tussen beide geldsystemen;
 • de waarde van het gebruik van beide geldsystemen; en
 • hoe je gemeenschapsgeldsystemen zonder risico kunt gebruiken.

Het Serieus Gek Geld Spel is de snelste, makkelijkste en meest betrouwbare weg naar begrip van gemeenschapsgeldsystemen. Tijdens het spelen in groepen heb je tegelijkertijd ook veel lol. Het netwerken en leggen van nieuwe verbindingen is een aangenaam bijverschijnsel van dit spel.

Wat zeggen anderen?

Sindbad en Aladdin is een snelle, dynamische en—misschien het belangrijkste—een plezierige manier om verschillende geldsystemen te begrijpen.

Bernard Lietaer – auteur Het geld van de toekomst

Confusius zei: ‘Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp.’

Het Sinbad-Alladinspel doet je het verschil voelen en dat maakt een wereld van verschil! Geld krijgt een andere betekenis als je het éénmaal gespeeld hebt.

Igor Byttebier – auteur van Creativiteit Hoe?ZO!

Het [[Serieus Gek Geld Spel]] geeft ”’glashelder inzicht in eigen gedrag”’ en de basis waarop je keuzes maakt. Het [[Serieus Gek Geld Spel]] ”’maakt bevroren energie weer vrij”’.

Nynke RoukemaDolphin Energy

Bij de start leek het allemaal een beetje wazig, achteraf bleek dit helemaal te kloppen en viel alles op z´n plek. Dit was gelijk een mooie boodschap aan mezelf, dat je niet altijd alleen maar de controle moet willen hebben, nog wat extra´s geleerd dus.

Guido van den Nieuwendijk – Director Strategy & Operations at KPMG Advisory

Spel en werkelijkheid

foto (by-nc-nd) Jan Riemersma

Het spel gaat over het uitwisselen van geld en jouw persoonlijke ervaring daarin. Het is een oud en bekend verhaal: je inkomsten zijn variabel—soms goed, soms slecht—en je roeit met de riemen die je hebt.

Echter, terwijl het spel op sommige manieren de werkelijkheid benadert zijn er belangrijke verschillen:

 • Je koopt van een andere speler en ze hebben altijd wat je wilt hebben voor de afgesproken prijs op de prijslijst—prijzen zijn dus niet onderhandelbaar.
 • Het doel is om te demonsteren wat een geldsysteem met je doet en hoe het je gedrag beïnvloedt. Daarom hoef je prijzen, kwaliteit of de reputatie van de verkoper niet te overwegen.
 • Het spel wordt op basis van een eenvoudige instructieset gespeeld die de spelers een beperkt aantal keuzes biedt—“Wat wil ik kopen?”, “Heb ik voldoende geld?”, “Kan ik de ander wel vertrouwen?” en “Kan de ander mij wel vertrouwen?”. Het echte leven is een stuk gecompliceerder voor de meesten van ons.
 • Het spel is eindig. Het leven gaat door.

Geef het spel de juiste ruimte

Voor een lekker lopend spel heb je nodig:

 • een open ruimte – zonder stoelen of met de stoelen aan de kant, groot genoeg om als ‘marktplein’ te dienen;
 • een gladde muur waarop een aantal flip-over-vellen gehangen kunnen worden;
 • een of meer flip-overs en/of witborden;
 • een set goed werkende witbordstiften (rood, groen, blauw, zwart);
 • bij meer dan 15 deelnemers een videoprojector (‘beamer’) en een projectiescherm; en
 • een enthousiast en nieuwsgierig publiek.

Kost dat?

Wil je het spel een keer spelen onder begeleiding van een professionele facilitator?

De facilitatoren van het Serieus Gek Geld Spel hebben veel verstand van geldsystemen en hun effecten op de economie, de samenleving of op de eigen zaak. Op verzoek kunnen ze een dagdeel of een volledige dag invullen met extra voorlichting en training. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek voor een op maat gesneden workshop of stuur een e-mail naar serieus-spel at aardrock dot nl.

Het kost dus een paar uur van je tijd, je hebt veel plezier, je leert nieuwe mensen kennen en je leert een paar belangrijke sleuteleigenschappen van een complementair geldsysteem dat samenwerking boven concurrentie verkiest.

Te mooi om waar te zijn? Helemaal niet. Maar geloof ons niet: neem de proef op de som en speel het spel om erachter te komen.

Zin om het Serieus Gek Geld Spel te laten organiseren en faciliteren tijdens een samenscholing?”’ Neem dan contact op met Martien van Steenbergen op 06 53 54 59 60.

Zelf facilitator worden?

Je kan zelf ook leren het spel faciliteren en daar zelfs geld mee verdienen door je aan te sluiten bij het netwerk van facilitatoren en een licentie op het spel te nemen.

Neem dan contact op met Martien van Steenbergen op 06 53 54 59 60. Tijdens een samenscholing voor facilitatoren van het Serieus Gek Geld Spel, die zo nu en dan georganiseerd worden, ontmoet je andere facilitatoren en worden ervaringen uitgewisseld.

Reacties

5 reacties op “Serieus Gek Geld Spel”

 1. alex gijzenij avatar
  alex gijzenij

  Ik ben docent Economie en ben mij aan het losworstelen van het vastgeroeste lesgeven.
  Ik wil het anders doen!
  Kan ik een licentie aanschaffen voor school?

  1. Martien van Steenbergen avatar

   Natuurlijk kan dat. Als je je, of Wieringherlant zich kan vinden in http://aardbron.nl/lekker/licentie/. Dat betekent dat als je het niet commercieel gebruik je niets hoeft aan te schaffen. Je mag het gewoon gebruiken, mits je je aan de licentievoorwaarden houdt.

   Bel me rustig met vragen op 06 53 54 59 60.

 2. agnes van arkel avatar

  Beste Martien.

  Ik ben docent economie, administratieve vakken en ondernemerschap bij de enige MBO op Bonaire, onderdeel van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB). Graag zou ik het spel inzetten in het onderwijs, niveau 4. ik zie op de site dat we vanuit het onderwijs het spel kunnen gebruiken. Ik heb mij reeds verdiept in andere geldsystemen. Ik overweeg ook een Eigen munt voor Bonaire, de “Boncoin”.

  Hoe kom ik aan het spel? is het te downloaden?

  Graag hoor ik van je

  Met vriendelijke groeten,
  Drs. Agnes van Arkel

 3. ines Dewulf avatar
  ines Dewulf

  Beste,
  ik had dit spel graag uitgeprobeerd in mijn les PAV. Hoe moet ik dit spel spelen? Kan ik dit zomaar? Waar kan ik het downloaded?
  mvg
  Ines Dewulf
  leerkracht pav
  TA Lokeren (België)

  1. Martien van Steenbergen avatar

   Beste Ines, dank voor je interesse in het Serieus Gek Geld Spel. Als je je kunt vinden in de licentie, teken dan de Aardbron | Serieus Gek Geld Spel Overeenkomst 1.1, dan stuur ik je daarna de facilitatorgids.