Technologie: toegepaste kunst

”’Technologie”’ (Grieks: τεχνολογια < τεχνη "vakmanschap" + λογος "woord, betekenis" + achtervoegsel ια) is de systematische en praktische toepassing van kennis. Het Griekse ''technologia''—ontleend aan ''techne'' (''''kunst'''')—verwijst naar een verhandeling over de kunsten. Toen de term voor het eerst in de 17e eeuw in westerse culturen werd gebruikt, verwees zij naar een systematische discussie over ””toegepaste kunsten”” of ambachten, waarna de term geleidelijk synoniem werd met de ambachten of kunsten zelf.

Begin 20e eeuw werd de betekenis uitgebreid, zodat zij niet alleen gereedschappen en machines omvatte, maar ook immateriële methoden en technieken—dus de ”’systematische toepassing van die methoden of technieken”’.

De meeste hedendaagse definities van technologie leggen de nadruk op de relatie met wetenschap. Zo definieert de socioloog [http://aardnoot.nl/Manuel_Castells Manuel Castells] technologie als ‘het geheel van instrumenten, regels en procedures door middel waarvan wetenschappelijke kennis bij een gegeven taak op reproduceerdbare wijze wordt toegepast’.

Wij definiëren ”’grote tijdperken van menselijke beschaving”’ in termen van hun technologieën—vanaf de ”’Steentijd”’ via de ”’Bronstijd”’ en ”’IJzertijd”’ tot en met het ”’Industriële Tijdperk”’, het ”’Atoomtijdperk”’ en het ”’Informatietijdperk”’.

Aan het begin van de 21e eeuw gloort een tijdperk op weg naar algehele wijsheid en het ontstaan van een [http://aardnoot.nl/noosfeer noösfeer] waarin het aspect ”kunst” weer nieuw leven krijgt ingeblazen en in ere wordt hersteld. [http://aardnoot.nl/technologie Technologie] en [http://aardnoot.nl/noetica noëtica] gaan daarbij hand in hand. De derde grote fase van de [http://aardnoot.nl/evolutie Evolutie] van het [http://aardnoot.nl/heelal Heelal]. Voorbeelden: De sociale en intelligente processen op aarde. Verwante begrippen: [http://aardnoot.nl/Sociale_Evolutie Sociale Evolutie], [http://aardnoot.nl/socialisatie Socialisatie], [http://aardnoot.nl/Global_Mind Global Mind], [http://aardnoot.nl/Global_Brain Global Brain], [http://aardnoot.nl/Christogenese Christogenese].

Van Dale zegt over technologie het volgende:
:”’tech·no·lo·gie”’ (de ~ (v.), ~ën):
:*leer van de handelingen waardoor de mens de voortbrengselen van de natuur tot stoffen verwerkt tot bevrediging van zijn behoeften
:*systematische toepassing van een wetenschap in de techniek[1]

Wijlen Douglas Adams (auteur van o.a. “The Hitchhikers Guide to the Galaxy”) zei ooit treffend:

:”’”Technology is something that does not work yet.””’

[http://Aardnoot.nl/technologie Volg op Aardnoot de zich immer ontwikkelende definitie van technologie].


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “Technologie: toegepaste kunst”

 1. […] Technologie is toegepaste kunst volgens de oorspronkelijke Griekse betekenis ervan. […]

 2. Rolf Grooten avatar
  Rolf Grooten

  Dag Martien,
  ik heb al eerder van je gelezen en ervan genoten. Krijg nu van Ad Vlems je link weer door i.v.m. Gek geld Spel.
  Ik zou je graag eens ontmoeten. Als je weer eens ergens een samenscholing hebt, ………
  Als reactie op dit artikel kan ik je een boeiend boek aanbevelen: “de Risico’s van het Denken” van Breedveld? Ik heb een uittreksel als je wilt .

  Warme groet,
  Rolf

  1. Martien van Steenbergen avatar

   Hoi Rolf,

   Dank voor je reactie. En ja, ik ben benieuwd naar het uitreksel. Stuur maar op. Of, wacht, ik zie dat het volledig online staat op Nature Art Education » De risico’s van het denken.

   Ik houd je op de hoogte van een volgende samenscholing. Vanwaar de interesse voor het [[Serieus Gek Geld Spel]]?

   Succes en plezier,

   :Martien.

   P.S. A.s. woensdagochtend ontmoet ik Ad voor het eerst, in Den Bosch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *