Slimme hypotheekrenteaftrek

[http://strohalm.nl/actueel/113-herziening-hypotheekrente.html Stichting STRO] komt met een slimme hypotheekrenteaftrek die getuigt van lef en leiderschap (wat we zo node missen in Den Haag).

*Schaf de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe gebruikers geleidelijk af (wat uiteraard weinig doet met de crisis doet);
*Nodig iedereen met bestaande rechten op hypotheekrenteaftrek deze te verkopen:
*:Keer dan als overheid om een bepaald deel van de toekomstige waarde van de aftrek nu cash uit, onder de volgende voorwaarden:
*:#zet het geld staat 5 jaar vast op een spaarrekening bij een bank die in eigendom is van de Nederlandse staat; en/of
*:#investeer het geld in projecten om nieuwe huizen te bouwen; en/of
*:#investeer het geld in energiebesparing in en om het huis of opwekking van duurzame energie.

Met de leeftijd waarop de AOW ingaat wordt een zelfde truc uitgehaald. Met een aflopende schaal worden mensen tussen de 45 en de 65 gecompenseerd voor hun verlies, ook weer op voorwaarden dat dat geld gebruikt wordt in een private pensioenvoorziening, geïnvesteerd wordt in de eigen woning of nieuwbouw en/of in duurzame energie.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

3 reacties op “Slimme hypotheekrenteaftrek”

 1. Marlou Elsen avatar

  Perfect idee! En voor kleine zelfstandigen zoals ik een mogelijkheid om duurzaam bij te dragen.

 2. Valer avatar
  Valer

  Slecht idee.
  Over aantal maanden schiet de inflatie door de onverantwoordelijke investeringen van de overheid (lees opblazen hoeveelheid geld in omloop) van laatste maanden omhoog. Dan is deze compensatie over 5 jaar bijna niets meer waard. Zit je als huisbezitter met gebakken peren. Zelfs als je voor zogenaamd officiële ‘inflatie’ op deze rekening met de wettelijke rente (4%) wordt gecompenseerd, dan nog ben je toch een pineut – banken creëren immers sinds ten minste laatste tien jaar minstens 15% luchtgeld jaarlijks bij; dit in tegenstelling tot de officiële inflatiecijfers van onder 3% van de centrale bank.
  Wie heeft dat bij STRO bedacht? Werkt die toevallig niet deeltijds bij MinFin? 🙂

 3. Paulus avatar
  Paulus

  goed idee, maar dan wil ik wel eerst de ton aan overdrachtsbelasting terug die ik inmiddels heb betaald + de rente die ik over dit geld heb betaald. En nee, ik heb geen huis van anderhalf miljoen, maar ben 3 x verhuisd, elke keer gaat er weer veel te veel geld naar de overheid via de overdrachtsbelasting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *