Mens en Spirit

[http://www.mensenspirit.nl/ Mens en Spirit]—een politieke partij op spirituele grondslag of een spirituele partij op een politieke grondslag? Volgens Evert-Herman Veenhuizen, een van de kernleden, de eerste.

Afgelopen vrijdag een boeiende kennismaking met Evert-Herman gehad naar aanleiding van een telefoongesprek van een half uur met Lea Manders, een van de oprichters, eerder die week. Het blijkt dat er veel resonantie is tussen de doelen van Mens en Spirit en Aardbron. De aanvliegroutes zijn alleen wat anders. Mens en Spirit benadert het vanuit de politiek, terwijl Aardbron het meer vanuit zakelijke zingeving bekijkt.

Op mijn vraag in hoeverre Mens en Spirit de beginselen van [http://nl.wikipedia.org/wiki/Kees_Boeke_%28pedagoog%29 Kees Boeke]’s [http://www.worldteacher.faithweb.com/sociocratie.htm sociocratie] en [http://aardnoot.nl/Holacratie holacratie] omarmen reageerde hij bijzonder geïnteresseerd en wil hij dat graag onderzoeken.

Zowel Mens en Spirit als Aardbron werken vanuit een holistisch perspectief. Wat ik me dan direct afvraag is in hoeverre politieke en zakelijke spiritualiteit te verenigen is. In de huidige wereld zijn kerk en staat en de zaak gescheiden. Hoe behoort dat er in een holistische wereld uit te zien? ”’Is geld verdienen en politiek bedrijven te verenigen”’? Is het te integreren tot een harmonisch geheel? Hoe kan Mens en Spirit als leidend voorbeeld opereren waarbij ze de verandering is die ze wil zien in de wereld?

In de huidige wereld is die vereniging moeizaam, getuige de (kamer)vragen die regelmatig de kop op steken over de vele bijbaantjes en schnabbels van ministers en andere regeringsleden. Ook de spagaat tussen financiën en samenleving en de kloof tussen arm en rijk getuigen van een moeizame vereniging. Dat brengt me tot de brandende vraag:

:”’Hoe ziet een integrale en holistische maatschappij, waar zakelijkheid, politiek, religie en spiritualiteit elkaar wederzijds versterken tot een schitterende samenlevenskunst?”’

Weet jij het? Mens en Spirit en Aardbron gaan het in ieder geval onderzoeken en nemen de proef om de som waar zinnig.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

2 reacties op “Mens en Spirit”

 1. Joseph van Keulen avatar

  De vraag hoe een integrale en holistische maatschappij er uit zal zien kan niet beantwoord worden daar het afhangt van de keuzes die we collectief en individueel zullen durven, willen en kunnen maken. Wel kun je een aantal herkenningscriteria vast stellen van wat er zeker niet en zeker wel bij zal horen. Wat zeker wel en wat niet? Het zal systeem karakteristieken hebben van overvloed niet in de zin van meer is beter maar meer van genoeg is genoeg. Het zal nog steeds geld gebruiken maar niet meer als stuurmiddel of als machtsinstrument. Winstmaximalisatie zal geen maatschappelijk acceptabele doelstelling meer zijn. Marktwerking zal als primitief geacht stuurelement zijn aantrekkingskracht verliezen. De politiek zal zich laten sturen door ‘councils of wisdom’door een scheiding aan te brengen tussen beleid en uitvoerende politiek. Etc.etc. Kortom, veel paradigma veranderingen die zullen voeren naar bewust ervaren autentieke werkelijkheden waarin ‘Vorm (de wereld)’ de ervarings context is die voortvloeit uit, individuele en universeel scheppende kracht.

 2. s'ace :: cees de groot avatar

  tja, ik ben deze zomer op werkvakantie geweest met deze MenS club … dit doet mij belanden in een groepje mensen die bezet hoe wij besluitvormingsprocessen “enten” in onze “mindset” – als zoiets al bestaat dat je dat kunt doen.

  de benadering die ik kies is een combinatie, zoals n complicerend verhaal een veelheid oplevert die kan kristalliseren tot n ander verhaal als tot nu gekend …

  voorbeeld van ingebrachte technieken:
  – aarde / lucht / vuur / water (/ ether)
  – hart – basis – stem – sacraal – 3e oog – z.vlecht – kruin
  – m. laski: 6 stappen van revelatie (pearce: eurekamoment)

  tja, en he is dat nu met boeke te verenigen?

  n link van een boeke verhaal vind je hier:
  http://www.globalgeniusvoter.com/boeke.html

  groet, s’ace
  (ik koos eens dit aliasje als loskomexperimentvan mn familie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *