AEGON over renterot

Eindelijk eens een profi die het duidelijk uitlegt. AEGON vertelt het effect van [[renterot]].

Heel leuk voor spaarders, funest voor leners, dodelijk voor ons Aarde.

Andersom geldt namelijk precies hetzelfde. Als je 5 ton leent voor een huis, dan moet je in 30 jaar dus 8 x 5 = 40 ton = ”’4 miljoen euro extra betalen”’ voor datzelfde huis. Waar haal je die 4 miljoen vandaan? Inderdaad, bij vrienden, familie, werkgever, lage-lonen landen die niet zo zorgvuldig met mens en milieu omgaan.

Ziedaar de loon-prijsspiraal. Ziedaar de ”’obsessieve groeidwangstoornis”’ en ”’globale kanker”’. We moeten eigenlijk heel verdrietig zijn dat de economische groei zich weer aan het herstellen is.

Nee, geef mij maar [[stroomgeld]]. Dat is tenminste duurzaam en goed voor ruimteschip Aarde.

Way to go AEGON! Dat je je daarvoor leent [http://www1.fee.uva.nl/pp/fheukelom/ Floris Heukelom].


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

8 reacties op “AEGON over renterot”

 1. Georges Plat avatar

  Bij een lening die ook wordt afgelost is er geen rente op rente. Dan kost een huis van vijf ton uiteindelijk nog maar anderhalf miljoen.

 2. Martien van Steenbergen avatar

  Helemaal mee eens, Georges. Ik zet het inderdaad en met opzet net zo zwart-wit neer als AEGON.

  Het gaat mij om de essentie, om het principe, om het eenzijdige karakter van de boodschap. De meeste mensen hebben geen besef van het feit dat deze exponentiële eigenschappen zich in alles wat we doen en laten hebben ingegraven en onderschatten de effecten ervan.

  Wie rente derft is een dief.

 3. Sjaak Adriaanse avatar
  Sjaak Adriaanse

  Volgens mij wordt vervroegd aflossen zelfs bestraft met een boete “omdat de bank dan rente-inkomsten misloopt”. Je zal de loterij maar winnen…

 4. Klaassie avatar
  Klaassie

  Ook bij een lening die niet wordt afgelost gaat deze vergelijking niet op. Alleen als de rente ook weer beleend zou worden, dus 30 jaar lang “gratis” gewoond zou worden.

 5. Martien van Steenbergen avatar

  @Klaassie: als je €500.000 met een jaarlijkse rente van 7.5% leent en niet aflost, dan komt er na 1 jaar €37.500 aan rente bij en groeit je schuld tot €537.500. Na het tweede jaar groeit je schuld met €40.313 (7.5% van €37.500) tot €577.813. En zo voort tot na het dertigste jaar je schuld is gegroeid tot €4.072.072.

  Zet het uit in een [http://nl.wikipedia.org/wiki/Rente#Samengestelde_interest grafiek] en ziedaar, een exponentieel groeiende kromme zonder eind. Zie daar de zelfvernietigingskracht van het huidige systeem.

 6. Klaassie avatar
  Klaassie

  In dit voorbeeld los je dus niet alleen niet af, maar ga je ook nog een keer de rente niet betalen maar deze bijlenen. Zo’n hypotheekvorm ben ik nog nooit tegengekomen.

  Als je een aflossingsvrije hypotheek van €500.000 tegen een rente van 7,5% neemt, betaal je dus ieder jaar €37.500 aan rente en blijft de schuld €500.000.

  1. Martien van Steenbergen avatar

   Zelfs dan betaal je €1,125,000 aan rente. Meer dan twee keer zoveel dan je geleend hebt. Fair?

 7. harry te riele avatar

  Briljante illustratie. Dank Aegon.
  Grote vraag voor velen in het licht van de recente crisis: Waar komt dat geld vandaan & welk maatschappelijk mechanisme moet stabiel blijven om dat aan iedereen te kunnen blijven betalen? Is dat volhoudbaar?

  dank martien.
  H.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *