Postzegels waardevast

verhuisd naar https://martien.substack.com/p/postzegels-waardevast


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

9 reacties op “Postzegels waardevast”

  1. Ton Bil avatar

    (1) postzegels zijn niet liquide: het kan nog best lastig zijn om ze te gelde te maken op het moment dat jij dat wilt in de hoeveelheid die jij wilt (temeer, daar het maar de vraag is of iemand ze van jou durft te kopen: misschien zijn ze vervalst, is de eerste gedachte als je een koffer vol postzegels aanbiedt)
    (2) het is onbekend hoe de algemene inflatie zich gaat verhouden tot de postzegelprijsstijging: je hebt over 10 jaar – als je je postzegels weet te verkopen – misschien maar 80 % van je koopkracht (van nu 115.000 Euro) over

    Nee, dan zou ik als ik jou was een relatief onderhoudsvrij kunstwerk kopen. Een bronzen beeld, bijvoorbeeld. Dat is nu net zo mooi als over 10 jaar. Of je zou je geld kunnen steken in een cursus Economie. (Geintje) Dat is productieve kennis, ofwel een rendabele investering. Good luck,

    Ton

  2. Anthony Migchels avatar

    Hetgeen dus bewijst dat ‘ie inderdaad waardevast is.

    Je kunt bijvoorbeeld ook een paar duizend flessen jenever in de kelder leggen. Geen euro’s meer op de bank de jenever, deelt in de prijsstijging en is later altijd te verzilveren.

    Alle zaken die duurzaam zijn, en goed te bewaren zijn op deze manier waardevast/ongevoelig voor inflatie.

    Winst maak je er niet mee. Maar dat is ook goed: De bedoeling van ‘sparen’ is niet speculatiewinst, maar waarde naar de toekomst verplaatsen, zodat ‘ie dan ipv nu geconsumeerd kan worden.

    Je beeld met postzegels klopt dus als een bus: je koopkracht blijft gehandhaaft en daar ging het om.

  3. Sjaak Adriaanse avatar

    Diezelfde inflatie eet je winst op. Als je minder dan € 0,57 vraagt voor je postzegels ga je er in koopkracht zelfs op achteruit (even aangenomen dat de algemene prijsstijging dezelfde is als die van postzegels).

    algemene prijsstijging (inflatie) = 0,57 / 0,44 = 1,30
    jouw kapitaalstijging (bij postzegelverkoopprijs van 0,56) = 140.000 / 110.000 = 1,27
    Ofwel: je kapitaal is 27% gegroeid maar de prijzen zijn 30% gestegen.

    Maarrrr.. als je de euro’s er helemaal uit laat werkt het wel, want een gegarandeerde dienst kan dienst doen als waardevast betaalmiddel. (In principe kon je ook voor de type-indeling al met postzegels betalen. Ze bleven tenslotte vrij lang goed. Sterker nog, het oude type postzegel is een vorm van geld met demurrage: als je ze te lang oppot moet je gaan bijbetalen voor de dienst die er tegenover staat.)

    “Een pot jam kost vandaag 3 postzegels-type-1 en over 10 jaar ook.”

    Een en ander natuurlijk onder een stel twijfelachtige aannames:
    – wie verstuurt er over tien jaar nog brieven? D.w.z. wordt de dienst ‘een brief bezorgen’ nog breed geaccepteerd als betaalmiddel?
    – is de dienst echt gegarandeerd voor bv. tien jaar? Wat als TNT op de fles gaat of overgenomen wordt?
    – is de kwaliteit van de dienst genoeg vastgelegd? In dit geval bv. bezorgtijd.

  4. gerard avatar
    gerard

    25 november 2011 TNT post besluit dat de blauwe zegels met 1 niet meer geldig zijn en geeft zegels uit met nr 3

  5. Harry van der Velde avatar

    Postzegels zijn prepaid diensten van de TNT. Dat is de achterliggende waarde.
    De waardevastheid is dus gelijk aan de waardevastheid van TNT. En zo solide zijn die niet meer. Ik durf niet aannemen dat ze over tien jaar nog in business zijn…

  6. Nona Mills avatar

    Hetgeen dus bewijst dat ‘ie inderdaad waardevast is. Je kunt bijvoorbeeld ook een paar duizend flessen jenever in de kelder leggen. Geen euro’s meer op de bank de jenever, deelt in de prijsstijging en is later altijd te verzilveren. Alle zaken die duurzaam zijn, en goed te bewaren zijn op deze manier waardevast/ongevoelig voor inflatie. Winst maak je er niet mee. Maar dat is ook goed: De bedoeling van ‘sparen’ is niet speculatiewinst, maar waarde naar de toekomst verplaatsen, zodat ‘ie dan ipv nu geconsumeerd kan worden. Je beeld met postzegels klopt dus als een bus: je koopkracht blijft gehandhaaft en daar ging het om.

    1. Martien van Steenbergen avatar

      Heel mooi. Daarom ben ik ook zo’n fan van stroomgeld (of ‘demurrage’ of negatieve samengestelde rente), die bouwt duurzaamheid in in het geldsysteem zodat mensen zich automagisch duurzaam gaan gedragen.

  7. Pepijn avatar
    Pepijn

    Had eenzelfde vraag – middels google hier terecht gekomen. Volgens mij is het interessante, dat juist vanwege teruglopend aantal brieven welke (nog) wordt verstuurd, de prijs per bezorging omhoog moet (om het “kostendekkend” te houden). Dat is juist waar PostNL op inzet. De kans dat de prijsstijgen meer zal zijn dan de inflatie is dan mijn inziens ook waarschijnlijk. Dus in mijn ogen is het meer dan waardevast.

    Dat gezegd hebbende, zijn er (uiteraard) risico’s aan verbonden: 1). PostNL kan besluiten de zegels ongeldig te maken welke zijn uitgegeven voor een bepaald jaar (zie Gulden zegels), 2). PostNL kan de “ruil”verhouding aanpassen. Ik heb (nog) niet juridische teksten er op nagekeken in hoeverre ze dit mogen doen – maar er zal vast wel ergens een uitzondering gemaakt zijn.

  8. Pepijn avatar
    Pepijn

    Nog een toevoeging. Met het huidige slechte (spaar)renteklimaat in combinatie met de rendementsheffing van 1.2%, kan dit best een aardige investering zijn (voor een zeer beperkt bedrag).

    Het zal, waarschijnlijk, meer dan inflatie renderen, en heeft, bij mijn weten, geen last van een heffing van 1.2%. Oftewel, versus een standaard spaarrekening van 1.6% thans, welke na belasting 0.4% rendeert, zou deze investering (op basis van historische verhogingen) deze ruimschoots overtreffen: http://www.nu.nl/geldzaken/3844410/postnl-wil-prijs-postzegel-weer-verhogen.html